El projecte de l’hort a l’escola és viu as Migjorn des de fa més de 20 anys.
Comptant amb la col·laboració d’en Patrick Holmes, contractat per l’AMPA, aquesta activitat s’ha consolidat i sistematitzat dins l’horari de l’alumnat, poguent tenir l’oportunitat de conèixer, tocar i veure créixer el producte de temporada de la nostra localitat, així com veure l’esforç i temps que implica la cura de l’hort i la collita que aquí s’hi produeix.
Aquest curs, i gràcies a la subvenció del Consell Insular de “Centres educatius sostenibles” hem tingut l’oportunitat de fer millores per a poder desenvolupar-la amb unes condicions més òptimes per a l’alumnat.
La primera aportació que hem pogut fer de cara a l’alumnat, és la renovació de les botes que empren per fer les feines de l’hort. Sempre havíem aprofitat restes de donacions fetes per les mateixes famílies, però havien quedat obsoletes o amb dèficit d’algunes talles, per tant, s’han pogut adquirir nous exemplars.
De la mateixa manera, també s’han pogut adquirir guants de les mida adequada per a infants i una forca per a poder fer les feines d’hort.
Per altra banda, sempre hem estat conscients del compostatge com a mètode de reutilització de les restes orgàniques de l’escola. Per això, de manera habitual les peles de les fruites que du l’alumnat per berenar, ha acabat en una compostera, que havíem fabricat de manera artesanal i que ja estava bastant defectuosa. Per tant, hem pogut adquirir dues noves unitats per a poder continuar amb aquesta feina tan valuosa.
Una altra instal·lació que hem pogut renovar a l’hort, han estat el bancals de separació del perímetre de l’hort, així com la parcel·lació dels espais de sembra.
Finalment, s’ha renovat el sistema de reg i s’han adquirit noves llavors per a poder anar sembrant les collites de cada temporada. Aquestes llavors són de producció ecològica, fet que té una oferta molt limitada a l’illa. L’idea és que els infants puguin conèixer tot el cicle de l’agricultura orgànica, des de la sembra, fins a la collita, a més de la producció de noves llavors pròpies.
Els experiments previstos relacionats amb l’hort, s’iniciaran a partir del gener, interactuant entre l’ambient de BIOS i el taller d’hort. Dins aquest primer trimestre les mestres estan rebent la formació. També es faran tallers de cuina, amb la collita que es vagi recollint d’allò que s’ha sembrat.
Ha quedat pendent fer les millores d'arranjament a la caseta.
L’avaluació del taller d’hort i experiments seran valorats per l’alumnat i la comunitat educativa dins el 3r trimestre, per tal de que puguin expressar el grau de satisfacció envers les activitats i entorns proposats i fer-ne propostes de millora de cara al curs que ve.